Abracadabra,.. schuld weg?

6 Aug

Steeds meer mensen met schulden verdwijnen meldt NOS op 2 augustus.

In juni 2013 gaat het om 64.000 mensen die onvindbaar zijn voor de schuldeisers.
Dat is een verdubbeling met 6 jaar geleden zegt het BKR.

Hoe werkt het nou precies?

Als u een schuld heeft is het uw eigen verantwoordelijkheid om vindbaar te zijn. Dat kan door het bedrijf uw juiste adres te geven zodat deze het juiste adres door kan geven aan een incassobureau. Mocht u in de tussentijd verhuizen blijft het uw eigen verantwoordelijkheid om vindbaar te zijn.

Een bedrijf of een incassobureau mag géén onderzoek instellen via de Gemeentelijke Basis administratie, dat mogen alleen een Gerechtsdeurwaarder of de Overheid. Als een GDW een schuld probeert te innen voordat er een veroordeling is geweest heeft hij dezelfde status van een incassobureau en mag hij dat onderzoek NIET laten plegen.

Als u niet vindbaar bent is dat een reden voor een rechter om u te veroordelen, dat betekent gerechtskosten, en deurwaarderskosten die bovenop uw schuld komen.

Waar heeft u een inschrijving bij het GBA voor nodig?
O.a. voor het aanvragen van huur en zorgtoeslag, voor het ontvangen van Kinderbijslag, kind gebonden budget, het aanvragen van een uitkering, het aanvragen van Bijzondere Bijstand. Een adres heb je o.a. nodig voor het inschrijven bij een huisarts, het in loondienst zijn, het inschrijven van kinderen voor onderwijs, het openen van een bankrekening.

Als ik verdwijn, verdwijnt mijn schuld dan ook?
Nee, als dat de oplossing was waren 700.000 huishoudens waarschijnlijk al op een camping in België gaan staan met een tentje. In afwachting van kwijtschelding of verjaring.
Een schuld kan verjaren, dat klopt.  Voor alle schulden geldt een termijn van 20 jaar, die begint te lopen vanaf het versturen van de laatste brief waarin u verzocht wordt te betalen. Elke keer dat er weer een brief is verzonden begint deze termijn opnieuw te lopen.
Er zijn uitzonderingen; een krediet of geleverde dienst verjaart in 5 jaar.
Een consumentenaankoop (een particulier koopt een product van een professionele verkoper) verjaart in 2 jaar. Hier valt ook de Energieleverancier onder.
Onterecht uitgekeerde gelden (bijvoorbeeld door de bank of het UWV) verjaart na 5 jaar vanaf het moment dat de fout ontdekt wordt. Bij diensten waar u per maand voor betaald geldt ook een verjaring na 5 jaar, PER periode. Dus elke maand kent zijn eigen verjaringstermijn.

De overheid heeft ook verjaringstermijnen, die verschillen per dienst of zwaarte van overtreding.

Schuldbewaking
Dit betekend zoveel als dat er een signaal afgaat zodra de schuld dreigt te verjaren, er wordt dan een brief gestuurd naar uw laatst bekende adres waarin staat dat er “ondubbelzinnig” aanspraak wordt gemaakt op de schuld.
Zolang deze brief op tijd wordt verstuurt blijft de schuld bestaan en wordt de rente doorberekend.

Gevolgen
Als het gaat om een schuld bij de overheid kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen het aanvragen van diensten. Maar ook het aanvragen van een paspoort, verkrijgen van een verklaring voor goed gedrag als het gaat om omgaan met gelden, het erven van een nalatenschap. Bij een particuliere schuldeiser kunnen de kosten enorm oplopen en blijft er, in geval van een gerechtsdeurwaarder de kans op beslaglegging.

De beste oplossing is om zo snel mogelijk korte metten met uw schulden te maken, hoe eerder hoe “goedkoper”.

Voorbeeld oplopende kosten:
Schuld € 500
Incassokosten € 75
Wettelijke rente € 17,25
Dagvaarding € 76,71
Griffierechten € 213

Totaal € 881,96
Door direct contact op te nemen met het bedrijf en een een voorstel te doen kan u dit in dit geval € 381,96 schelen.
(kosten zijn exclusief een GBA onderzoek)

Het is maar dat u het weet

Artikel NOS
http://nos.nl/artikel/536114-meer-mensen-verdwijnen-na-schuld.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+psnlNieuws+%28PopShared++Nieuws%29

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: